tiistai 11. helmikuuta 2014

Luuppisukka Retun tapaan

Innostuin ihan hirveesti tuosta Magic loop tekniikasta ja päätin että opettelen sen itsekin. Googlasin ohjeita ja niihätän löytyi esim. Ullaneule - Magig loop ohje ja Marple - Magic loop ohje sivustoilta.

Koska kaksi sukkaa kerralla - tekniikka ei luonnistunut aloittelijalta, päätin harjoitella yksi sukka kerrallaan. Kuvasin vaiheet matkan varrella ja tässä minun versioni ohjeista:

Luo tarvittava määrä silmukoita yhdelle tai kahdelle puikolle. Minulla oli lankana Seiskaveikka ja sukalla kokoa 22. Pyörö 3,5/80 cm. Silmukoita 40 kpl. Kun silmukat on luotu, nappaa toinen puikko irti työstä -> luodut silmukat ovat sopivan löysiä eli ei kirraa.

Neulo ensimmäinen rivi tasona. Koska kyseessä on sukan varsi, malli on 2 o 2 n.

Jaa silmukat kahteen samankokoiseen ryhmään (minulla siis 20 + 20) ja vedä pyörön kaapeli lenkille silmukkaryhmien välistä. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Silmukoita liikutetaan pyörön päästä toiseen aina kun toinen "sivu" on neulottu. Muista kirrata lankaa kerroksen vaihtumiskohdassa että työhön ei tule rumaa väljää kohtaa. Ainakin minulla hahmottamista auttoi kun ymmärsin että toinen puoli on sukan yläpuoli ja toinen taas alapuoli. (eli sukka ei jakaudu pyörön puolille "kyljittäin" - oliko kummallisesti sanottu :))

Koska en osaa mitään muuta kantapäämallia kuin minulle perinteisen (enkä halunnut tässä yhteydessä opetellakaan) niin otin apupuikon käyttöön. Kun sukkapuikoilla neulottaessa yhdistetään 1 ja 4 puikon silmukat kantalapuksi, niin tässä tapuksessa kantalappu tuli pyörön toisen puolikkaan silmukoista (=20 s). Apupuikolla ja pyörön toisella puikolla tein kantalapun ja kannan kavennukset. Nämä siis ihan perushuttua.

Tämä seuraava vaihe meni ekassa sukassa pieleen ja aiheutti säätämistä... Vahingosta viisastuneena keräsin tällä kertaa sivusilmukat ja kantapään silmukat pyörön toiselle puikolle. Sen jälkeen keräsin toisen sivun silmukat apupuikolle ja neuloin ne siitä pyörölle. Huomaa että olen vasenkätinen ja "pyörin" neuletta eri suuntaan kuin moni muu :) Hahmottamista auttaa taas kun pitää mielessä että alkuperäinen toinen puoli silmukoista on ennallaan ja nyt toisella puolella on sekä kantapään että sivujen silmukat -> minun tapauksessani 32 s. (kantapää 10 + sivut 2 x 11). Aika paljon silmukoita ja ekat rivit hankalia. Mutta niin ne on sukkapuikkojenkin kanssa. Seuraavaksi oli vuorossa sivusilmukoiden kavennukset perinteiseen malliin ja loppukiri varpaita kohti.



Kavennukset kärjessä kuka milläkin tyylillä. Minä tein pitkästä aikaa sädekavennuksen (?) eli "joka puikon" lopussa 2 yhteen. Tässä tapauksessa se tarkoittaa siis kaksi yhteen sivun keskellä ja lopussa.

Joo, ehdottomasti opettelun arvoinen asia. Seuraavaksi opettelen sellaisen kantapään, että en tarvitse apupuikkoa ja sitten sen kahden sukat tekniikan. Niin ja aina vaan on työlistalla se kärjestä aloittamisen opettelu. Kuten siis jo tuolla aiemmin mainitsin - koko ajan voi oppia uutta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti